Moussaka

Moussaka

Marjolein Teklu Hoofdgerecht, Recepten 0 Comments

Moussaka is iets wat ik altijd zo graag eet. Ik ben dol op de smaken van het gerecht en het doet me altijd denken aan onze huwelijksreis, waarbij we een dagje naar Kos zijn geweest en ik de lekkerste moussaka ooit at. Maar goed, door moussaka gaat gehakt, en de bechamelsaus maakte ik altijd met roomboter, melk en ei, dus sinds ik plantaardig ben gaan eten had ik geen moussaka meer op. Ik heb wel wat variaties erop geprobeerd te maken, maar toch smaakte het niet zo lekker als de gewone originele variant.

Toen ik laatst aubergines in mijn groentepakket had, besloot ik een poging te wagen en mijn oude recept te maken, maar dan plantaardig. Ik had geen idee hoe het uit zou pakken, ik had ook nog nooit bechamelsaus met plantaardige melk gemaakt. Maar dat werd me toch lekker! Dus bij deze heb ik een heerlijk recept voor plantaardige moussaka!

Ingrediënten voor 2-3 personen:

  • 200 gram vegetarisch gehakt
  • 250 gram aardappel schijfjes
  • 1 rode ui
  • 1 aubergine, in dunne plakjes gesneden
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • peper en zout
  • olijfolie
  • snufje gemalen kruidnagel
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 80 gram plantaardige margarine
  • 80 gram bloem
  • 500 ml havermelk (of andere plantaardige melk naar keuze)
  • snufje nootmuskaat (naar smaak)

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht) en vet een ovenschaal in met wat olijfolie.
  • Doe de plakjes aardappel samen met een halve rode ui (in halve ringen gesneden) in een kom. Meng met wat olijfolie, peper en zout en tijm. Doe dit op de bodem van de ovenschaal. Bak 20 minuten tot het gaar is.
  • Doe de plakken aubergine in een schaal, meng met olijfolie, peper, zout en tijm, en leg het op de aardappels. Bak 20 minuten in de oven.
  • Snipper de andere helft van de rode ui en bak in wat olijfolie. Voeg de knoflook toe. Voeg de kaneel en kruidnagel toe en roer goed door elkaar. Bak het gehakt even mee en breng op smaak met peper en zout. Voeg dan de tomatenblokjes toe en bak tot het vocht bijna is verdampt.
  • Maak nu de bechamelsaus. Smelt de boter in een pan op laag vuur en voeg de bloem toe. Roer met een garde goed door elkaar. Voeg langzaam de melk toe en blijf roeren tot je een dikke, gladde saus hebt. Als de saus klaar is, voeg wat nootmuskaat en peper toe.
  • Roer 1/3 van de saus door het gehaktmengsel en verdeel dit over de groenten. Doe hier bovenop de rest van de bechamelsaus. Bak het 25 minuten in de oven. Laat het nog even rusten voor je het opdient, en eet smakelijk!!

Deel deze post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *