groentetajine1 | kook . eet . deel

Marokkaanse groente tajine

Marjolein Teklu Hoofdgerecht 0 Comments

Een tijdje terug kocht ik voor een prikkie een tajine. Het is een kleintje, voor 2 personen, maar dat is voor ons groot genoeg. Ik was heel benieuwd hoe het zou zijn om ermee te koken, maar dat is tot nu toe prima bevallen! Ik heb er al een aantal kipgerechten mee gemaakt, die komen nog online, maar vandaag heb ik een vegetarisch gerecht voor jullie. Als je geen tajine hebt, geen probleem! Dan gebruik je gewoon een braadpan!

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 zoete aardappel
  • 1 aubergine
  • 2 wortels
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 8 gedroogde abrikozen
  • handje rozijnen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1 theelepel harissa*
  • peper en zout
  • handje verse peterselie

* Harissa is een Noord-Afrikaanse pittige pasta, gemaakt van o.a. chilipepers. Het is te koop in de meeste supermarkten, of bij de Turkse supermarkt.

Bereiding:

  • Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes van ongeveer 2 cm. Snijd de aubergine in ongeveer even grote stukken. Snipper de ui, snijd de knoflook fijn en snijd de wortels in stukjes. Halveer de abrikozen.
  • Verhit wat olijfolie in de tajine (of een braadpan als je geen tajine hebt) en fruit de ui.
  • Voeg dan de knoflook, gember, kaneel en komijn toe en bak eventjes mee.
  • Doe dan de tomatenblokjes en harissa erbij en roer weer goed door. Breng de saus aan de kook, zet het vuur dan laag.
  • Voeg de zoete aardappel, aubergine, wortels en abrikozen toe en roer alles goed om. Doe dan het deksel op de tajine (of op je pan), en laat op laag vuur ongeveer 1 uur zachtjes koken. Roer af en toe alles even door en voeg eventueel tussendoor nog een scheutje water toe.
  • Bestrooi vlak voor het serveren met wat verse peterselie, en serveer met couscous.

Eet smakelijk!

groentetajine2

Deel deze post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *