libanesemoussaka1 | kook . eet . deel

Libanese moussaka

Marjolein Teklu Hoofdgerecht 0 Comments

Heb je dat ook wel eens? Dat je een gerecht wilt maken en alles ervoor in huis denkt te hebben, maar dat je iets vergeten bent te kopen? Of dat iets toch niet goed meer is? Ik wel in ieder geval…en zo ben ik eigenlijk bij dit recept gekomen. Ik wilde Griekse moussaka gaan maken, maar mijn aardappels waren niet goed meer. Het kan ook wel zonder aardappels, maar ik vind het toch minder lekker. Dus dat ging m niet worden. Toen ik een beetje ging zoeken naar een lekker receptje kwam ik terecht op deze site, waar ik een recept vond voor Libanese moussaka. Het recept komt oorspronkelijk uit het boek Comptoir Libanais. Het zag er zo lekker uit en ik had alle ingrediënten ervoor in huis, dus besloot ik om het te gaan maken. Het was heerlijk en uiteindelijk was het helemaal niet erg dat mijn aardappels niet goed meer waren, want anders was ik dit misgelopen…zeker een aanrader dus, dit receptje!

Ingrediënten voor 2 personen:

  •  1 aubergine
  • olijfolie
  • 1 kleine ui, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 200 gram tomaten, in kleine stukjes gesneden
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • 3 middelgrote tomaten, in plakjes
  • 1/2 blik kikkererwten* van 400 gram, uitgelekt
  • zout en peper

Voor de tahindressing:

  • 60 gram Griekse yoghurt
  •  20 gram tahin
  • snufje za’atar** (naar smaak)
  • handje verse peterselie, fijngehakt

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht).
  • Snijd de aubergine in de breedte doormidden. Snijd de ene helft in plakjes en de andere helft in kleine blokjes.
  • Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui op laag vuur. Voeg nog wat olie toe en doe de aubergine blokjes in de pan erbij. Bak ze zacht en goudbruin. Voeg de knoflook toe en bak dit een paar minuutjes mee. Voeg de fijngesneden tomaat en de tomatenpuree toe en breng het aan de kook. Laat het ongeveer 15 minuten op laag vuur bakken, met het deksel op de pan. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verwarm ondertussen een grillpan op hoog vuur. Smeer de plakjes aubergine in met wat olie en bak in de grillpan, een paar minuten per kant, tot ze goudbruin zijn. Als je geen grillpan hebt kun je ze ook in de oven grillen.
  • Doe het tomaat-aubergine mengsel in een ovenschaal. Leg de plakjes tomaat erop en verdeel daarbovenop de kikkererwten. Verdeel de gegrilde aubergine plakjes bovenop. Besprenkel met wat olijfolie, en strooi er nog wat peper en zout op. Bak dit ongeveer 30 minuten in de oven.
  • Maak dan de tahin dressing. Doe de yoghurt in een schaaltje en roer de tahin en za’atar (naar smaak) erdoor. Bestrooi de moussaka wanneer deze klaar is met de gehakte peterselie, en serveer het met de tahin dressing.

Eet smakelijk!

libanesemoussaka2

* De kikkererwten die je over hebt kun je voor allerlei andere dingen gebruiken. Maak er hummus van, rooster ze met wat kruiden in de oven, of doe ze in een salade.
** Za’atar kun je kopen in de meeste supermarkten, het is een potje van Jonnie Boer en staat bij de kruiden.

Deel deze post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *