Focaccia

Focaccia met zongedroogde tomaten en olijven

Marjolein Teklu Bijgerecht, Recepten 0 Comments

Ik postte het een tijdje terug al op mijn Instagram account: ik ben echt geen held met deeg. Ik heb een hele goede keukenmachine die bijna al het werk voor me doet, maar dan nog krijg ik het echt voor elkaar om het te laten mislukken. Ik probeer wel steeds dingen te blijven maken en er niet aan toe te geven, want er gaat toch niks boven de geur van zelfgebakken brood in je huis?! En de aanhouder wint is mijn motto, dus ik geef niet op! Ik heb vandaag een receptje voor je wat zelfs bij mij nog niet is mislukt, namelijk voor focaccia. Je kunt dit natuurlijk ook kant-en-klaar kopen, maar zelfgemaakt is het veel lekkerder, en ook nog eens veel goedkoper! Je kunt erop doen wat je wilt, ik heb vandaag gekozen voor een focaccia met zongedroogde tomaten en olijven, maar het is ook heerlijk met nog wat uien, geraspte parmezaanse kaas of nog wat extra andere kruiden.

Bereidingstijd: 15 minuten, 1,5 uur wachttijd, plus 30 minuten oventijd

Ingrediënten voor 1 brood:

  • 300 gram bloem
  • 1 zakje (7 gram) gedroogde gist
  • 175 ml warm water
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 zongedroogde tomaten
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • handje zwart olijven

Bereiding:

  • Roer de gedroogde gist door het warme water.
  • Doe de bloem in de keukenmachine met deeghaken en meng het water/gist-mengsel erdoorheen. Als dit met elkaar vermengd is, voeg dan het zout toe en zet de keukenmachine weer aan. Laat deze draaien tot het een goed en soepel deeg is geworden.
  • Als je geen keukenmachine hebt, kneed het dan met de hand tot je een soepel deeg hebt.
  • Vet een beslagkom in met wat olie en leg de bal deeg in de kom. Dek deze af met een natte theedoek en laat een uurtje rijzen op een warme plek, tot het in volume verdubbeld is.
  • Bekleed een bakplaat met wat bakpapier en leg het deeg hierop. Duw het deeg met je handen plat tot je een rechthoekige lap hebt van ongeveer 1-2 cm dik.
  • Snijd de olijven in stukjes en de tomaatjes in reepjes en verdeel deze over het deeg. Bestrooi de rozemarijn er overheen en strooi er nog wat extra zout over.
  • Leg de natte theedoek weer op het deeg en laat nog 30 minuten staan.
  • Verhit de oven voor op 200 graden (hete lucht). Zet als het deeg klaar is de bakplaat in de oven en bak het brood in 30 minuten gaar.
  • Eet smakelijk!

Deel deze post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *