groentendip | kook . eet . deel

Pittige tomaat-paprika dip

Marjolein Teklu Bijgerecht 0 Comments

Deze dip is door de combinatie van de verschillende groenten en kruiden echt zo heerlijk fris!
Ik maakte het een tijdje geleden toen ik allerlei soorten mezze (soort tapas, maar dan uit het midden-oosten) maakte, en zal dit gerechtje zeker vaker gaan maken! Ik vond het recept in het kookboek ‘Persiana’, waar ik al eerder een recept uit deelde. Het is lekker met vers brood, maar ook op een toastje smaakt het heerlijk. Lekker om op oudjaarsavond naast alle oliebollen en appelbeignets te serveren!

Ingrediënten voor een vol bord:

  • 4 rijpe tomaten, in kleine blokjes
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 rode paprika, zaadjes en zaadlijsten verwijderd, in heel kleine blokjes
  • 1 groene paprika, zaadjes en zaadlijsten verwijderd, in heel kleine blokjes
  • 2 rode chilipepers, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
  • 1 bosjes platte peterselie (20 gram), blaadjes fijngehakt
  • 2 tl sumak, plus extra ter garnering (je kan dit kopen bij de turkse supermarkt)
  • 1 tl granaatappelmelasse, of als je dit niet hebt, gebruik dan balsamicoazijn
  • 2 tl rode wijnazijn
  • 4 el extra vergine olijfolie, plus extra om te besprenkelen
  • peper
  • 1 tl zeezout

Bereiding:

  • Als je wilt kun je alle ingrediënten in een keukenmachine fijnhakken (dit heb ik gedaan). Begin in dat geval met de ui en doe de tomaten er als laatst bij. Gebruik in ieder geval de pulseerknop, om te voorkomen dat het soep wordt!
  • Als je het niet met de keukenmachine kunt of wilt doen, hak dan de tomaten, ui, paprika’s, chilipepers en peterselie met de hand en doe ze in een grote kom. Voeg de sumak, granaatappelmelasse, azijn, olijfolie, peper en zout naar smaak erbij en roer alles goed door elkaar.
  • Dek af met vershoudfolie en zet in de koelkast zodat de dressing goed in de groenten kan trekken.
  • Schep de dip op een plat bord en strijk met een vork glad. Besprenkel met wat extra olijfolie, en bestrooi met een beetje sumak.

Eet smakelijk!

Deel deze post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *