fetapeperdip2

Peynir ezme (Turks smeersel met feta en walnoten)

Marjolein Teklu Bijgerecht, Recepten 0 Comments

Omdat mijn man en ik allebei wel fan zijn van de Turkse/Arabische keuken, zijn we ook regelmatig in dat soort restaurants te vinden. Al een aantal keer kregen wij een heerlijk smeersel op tafel gezet en steeds nam ik me voor om uit te zoeken hoe je het maakt en om het dus zelf te maken. Toen ik laatst een keer allerlei soorten mezze maakte (soort tapas maar dan hapjes uit het midden-oosten), wilde ik ook dit lekkere smeersel maken en ben uit gaan zoeken hoe je het maakt. En dat blijkt echt heel erg simpel te zijn, je moet alleen wel even een bezoekje brengen aan de Turkse supermarkt voor de juiste ingrediënten. Gelijk een goede reden misschien om nog meer dingen in te slaan daar, kijk hier voor mijn tips hierover!

Ingredienten voor 1 schaaltje:

  • 100 gram fetakaas, verkruimeld
  • 1 flinke eetlepel milde peperpuree (te koop bij de Turkse supermarkt)
  • 1 handje walnoten, fijngehakt
  • 1 kleine teen knoflook, fijngesneden (of een halve grote teen)
  • scheutje olijfolie
  • snufje gedroogde oregano
  • peper en zout
  • desgewenst een snufje pul biber (Turkse rode pepervlokken), of chilivlokken

Bereiding:

  • Doe de fijngehakte walnoten met de feta in een kom en meng door elkaar.
  • Voeg de peperpuree toe en prak alles met een vork goed door elkaar, tot het een redelijk gladde massa is.
  • Voeg een scheutje olijfolie toe om het wat smeuïger te maken.
  • Roer dan de knoflook, oregano en eventueel nog de pul biber of chilivlokken erdoorheen en meng alles goed door elkaar.
  • Breng, indien nodig, op smaak met peper en zout.

 

Eet smakelijk!

 

Deel deze post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *