DSC02851

Aubergine met chermoula

Marjolein Teklu Bijgerecht 0 Comments

Een van de laatste kookboeken die ik in mijn handen kreeg, was Persiana van Sabrina Ghayour. Het boek is al een tijdje uit, maar ik had het nog niet gelezen. Nu heb ik spijt dat ik het niet eerder heb gelezen, want oh wat staan hier lekkere recepten in!!! Ik heb er inmiddels al een aantal gerechten uit gekookt en echt alles is verrukkelijk!
Binnenkort zal ik nog een ander recept met jullie delen wat ik eruit maakte, maar eerst dit recept!
Toen ik het boek kreeg had ik toevallig alles om dit te maken in huis, dus ben gelijk aan de slag gegaan en dit als lunch gemaakt.
Het is een gerecht dat vol smaak zit. Zoet, zuur, kruidig…
De ‘chermoula’ (ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord) is afkomstig uit verschillende landen in Afrika, zoals Marokko, Tunesië en Algerije. Het is een mix van verschillende kruiden, die eigenlijk per land weer anders is.
Inmiddels heb ik onderstaand gerecht al een paar keer gemaakt. Gewoon omdat het zo lekker is en eigenlijk ook makkelijk te maken is.

Ingrediënten voor 2 personen:

  •  1 aubergine
  • 1/2 kleine ui, in dunne ringen
  • 1 teen knoflook
  •  1/2 theelepel gemalen komijn
  •  1/4 theelepel kaneel
  •  1/2 theelepel paprikapoeder
  •  1/3 rode paprika
  •  klein handje gewelde rozijnen
  •  1/2 blik tomatenblokjes
  •  1,5 eetlepel rodewijnazijn
  •  1 eetlepel heldere honing
  •  olijfolie
  •  peper en zout

Bereiding:

  • Verwijder de zaadlijsten en de zaadjes van de paprika en snijd de paprika in reepjes. Halveer de reepjes.
    Snijd de aubergine in blokjes van ongeveer 2 cm.
  • Verhit een flinke scheut olie in een diepe braadpan op middelhoog vuur. Doe de aubergine in de pan en bak goudbruin. Bestrooi halverwege met wat zout. Haal de aubergine als deze goudbruin is uit de pan en zet apart.
  • Zet de pan terug op het vuur, voeg een scheutje olie toe, zet het vuur laag en doe de ui in de pan. Bak al roerend tot de ui gekarameliseerd is. Doe, zodra de ui bruin begint te worden, de knoflook (geperst), de komijn, kaneel, paprikapoeder en de paprika erbij. Roer goed door en bak tot de ui zacht is en de paprika niet meer rauw. Doe de rozijnen en nog een snufje zout erbij, bak 5 minuten en voeg de tomatenblokjes toe. Laat ongeveer 5 minuten garen en doe de rodewijnazijn, suiker en honing erbij.
  • Zet het vuur hoger en bak ongeveer 2 minuten. Zet het vuur laag en stamp het mengsel lichtjes met een pureestamper. Roer alles nog even goed door. Voeg dan de aubergine toe, roer alles weer door elkaar en laat nog ongeveer 8 minuten op laag vuur garen.
  • Zet het vuur uit, maar laat de pan nog even op het fornuis staan. Het kan dan iets afkoelen en de smaken kunnen goed op elkaar inwerken.

Serveer warm met bijvoorbeeld focaccia of pitabroodjes, maar ook op een wrap is het heerlijk.

DSC02846                                  DSC02851

 

Eet smakelijk!

Deel deze post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *