Mijn doelen voor 2019

Marjolein Teklu Inspiratie Leave a Comment

Het jaar 2018 is alweer bijna voorbij! Ik kan een heel verhaal op gaan hangen over hoe snel de tijd wel niet gaat, en hoe dit jaar voorbij gevlogen is, maar dat ga ik niet doen. Wat ik wel ga doen is vooruitblikken op het nieuwe jaar! Dit doe ik al jaren eigenlijk. Aan het eind van ieder jaar terugkijken naar het afgelopen jaar, maar ook nadenken over het nieuwe jaar. Wat wil ik graag bereiken? Waarin wil ik groeien? Wat wil ik graag gaan doen? Op die manier sluit ik elk jaar bewust af en start ik het nieuwe jaar vol goede moed. Ik ga het geen goede voornemens noemen, maar gewoon mijn doelen voor het komende jaar. Ik weet dat je geen nieuw jaar nodig hebt om dingen anders te doen, hier kun je elke dag mee starten, maar op de een of andere manier voelt zo’n nieuw jaar toch wel weer als een schone lei vind ik altijd!

  • Hoeveelheid plastic afval verminderen. Een half jaar geleden had ik wekelijks een vuilniszak vol met plastic. As we speak is de zak na 2 weken pas vol. Dus mijn hoeveelheid is al gehalveerd! Ik weet dat het voor mij op dit moment echt niet haalbaar is om plasticvrij te leven, en dat is ook niet mijn doel. Maar ik wil zeker mijn best doen om mijn afval nog verder te verminderen!
  • Vaker boodschappen doen op de markt of in een verpakkingsvrije winkel. Ik moet ervoor naar Rotterdam rijden, dat is voor mij de dichtstbijzijnde mogelijkheid waar ik dingen verpakkingsvrij kan kopen. Gimsel in Rotterdam verkoopt een groot aantal dingen verpakkingsvrij en mijn doel is om hier een keer per 2 maanden inkopen te doen voor dingen als rijst, pasta, havermout etc. En als ik dan toch in de stad ben kan ik ook gelijk een bezoekje brengen aan de markt op Blaak die daar vlakbij zit en verpakkingsvrij groenten, fruit en dat soort dingen inslaan 🙂

bulk

(deze foto is genomen in Whole Foods in Portland toen ik een roadtrip maakte door het noordwesten van de USA…dit zouden ze hier ook moeten hebben!!)

  • Vaker lokaal kopen. Ik woon in de Hoeksche Waard, een prachtig eiland waar ontzettend veel groente en fruit verbouwd wordt. En waar ook overal schuren of kraampjes langs de weg zijn waar je die groenten en fruit kan kopen. Tot nu toe rijd ik er elke keer langs en denk: ‘goh daar ga ik eens kijken’ maar komend jaar wil ik dat ook echt gaan doen!
  • Meer dingen zelf maken. Denk aan: bodylotion, bodyscrub, dat soort dingen… Maar ook zelf zuurkool maken staat op mijn lijstje, en zelf schoonmaakazijn maken.
  • Geen nieuwe kleding kopen. Mijn kledingkast is al enorm uitgedund het afgelopen jaar. Toen we gingen verhuizen heb ik grote opruiming gehouden, ontzettend veel kleding weggegeven aan een goed doel, en mijn kledingkast is dus echt een stuk leger. En dat bevalt eigenlijk heel goed! Wat ik heb draag ik ook allemaal en het is lekker overzichtelijk! Maar de kleding die ik verder koop, wil ik proberen om tweedehands te kopen. Ik ontdekte onlangs een ontzettend leuke tweedehands kledingwinkel hier in de buurt waar ik voor een leuke bedrag een hele mooie spijkerbroek van Levi’s kocht (die echt als gegoten zit!!) dus daar zal ik nog wel vaker te vinden zijn om te shoppen!
  • Ontspullen! Toen we gingen verhuizen in april hebben we echt al een hoop spullen weggedaan! Maar….er staan nu nog aardig wat dozen op zolder, vol spullen die daar al 3/4 jaar liggen zonder dat ik ze gemist heb. Dus ik heb zo’n idee dat er best nog aardig wat weg kan! Ik hoop/streef ernaar dat aan het eind van 2019 alle dozen zijn uitgepakt en alle overbodige spullen een ander thuis hebben gevonden!
  • Meer in het ‘nu’  leven. Het is zo makkelijk om op te gaan in de drukte van alledag dat je veel mooie kleine momenten mist. Of in je hoofd al druk te zijn met alles wat nog gaat komen. Het enige wat we hebben is nu. Dit moment. Mijn doel is om hierin te groeien, om meer te genieten en te leven in het nu. Over dit onderwerp zullen er komend jaar nog wel wat artikelen gaan verschijnen 🙂

Ik kan nog wel even doorgaan met mijn lijst, maar voor nu houd ik het hierbij…hier ben ik nog wel even mee zoet! Heb jij nog leuke voornemens/doelen voor het nieuwe jaar? Of nog goede tips om tweedehands of verpakkingsvrij te shoppen? Ik hoor het graag!

Deel deze post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *