Tips om te besparen!

Marjolein Teklu Inspiratie Leave a Comment

Al een tijdje heb ik het idee om een artikel te schrijven over koken met een klein budget. Internet staat vol met tips en trucs hoe je dit het beste kunt doen, dus wellicht zijn niet alle dingen die je in dit artikel leest helemaal nieuw, maar ik wilde het toch  voor jullie opschrijven.

Het leven is best duur. De huur of hypotheek voor je huis, kosten aan je auto, belastingen en verzekeringen. Je wilt toch ook wel graag op vakantie…en natuurlijk wil je gezond en lekker eten! Ik tenminste wel! In de jaren dat ik alleen woonde had ik niet heel veel te besteden voor mijn boodschappen, dus ben ik gaan proberen om zo min mogelijk eraan uit te geven, maar wel zo lekker en gezond mogelijk te eten. Ik wilde geen kant en klare maaltijden, en zo min mogelijk pakjes en zakjes. In die tijd begon ik met zelf pastasaus maken i.p.v. een een pot saus opwarmen, het maken van een weekmenu, en koken met de aanbiedingen uit de supermarkten. Omdat het goed beviel, en ik nog steeds op die manier te werk ga wat betreft mijn boodschappen, wil ik graag mijn tips met je delen! Misschien vind je ze niet allemaal even handig, het is natuurlijk voor iedereen weer anders, maar hopelijk heb je er wat aan! Hier komen ze:

  • Maak een weekmenu. Plan een moment in de week om na te denken wat je de komende week allemaal wilt eten. Ga er lekker voor zitten, met een kop koffie of thee, een stapel kookboeken, tijdschriften, of de laptop op schoot… Met voordeel van het maken van een weekmenu vind ik dat je een goed overzicht hebt wat je wanneer eet. Je kan een goede balans maken tussen vegetarisch/vlees, pasta/aardappels etc. Ook kun je bij het maken hiervan rekening houden met wie wanneer thuis eet. Je haalt dus niet teveel boodschappen in huis, en weet precies wat je wanneer gaat eten. Ik vind dat echt ideaal, als ik namelijk na mijn werk nog boodschappen voor het eten moet halen, kan ik echt helemaal niks bedenken en kom ik met de meest ongezonde dingen thuis. Dit zorgt er bij mij voor dat ik gezond en gevarieerd eet. Sla het lijstje op op je telefoon, of schrijf het op en hang het in je keuken, zodat je het er makkelijk bij kunt pakken als je het niet meer weet.

bespaartips1

  • Hou de aanbiedingen in de gaten. Is de witlof in de aanbieding? Verzin dan in je weekmenu een gerecht met witlof! Ik probeer zoveel mogelijk te koken met de aanbiedingen. Sommige dingen kun je invriezen als je het niet direct nodig hebt (bijvoorbeeld vlees),  en je kan hier aardig wat geld mee besparen.
  • Zorg voor een goede basis voorraad in huis. Op die manier heb je altijd wat in huis om klaar te maken! Voor een goede voorraad hoef je niet heel veel ruimte te hebben, dat heb ik namelijk ook niet in mijn keukentje. Maar ik zorg dat ik altijd gehakt in de vriezer heb liggen, een paar potten tomatenblokjes in de kast heb, uien, knoflook en pasta, en je kan altijd een lekkere spaghetti op tafel zetten! Een goed recept voor een basis pastasaus zal ik nog met jullie delen.
  • Haal boodschappen bij de Turkse supermarkt. Helaas zit deze voor mij niet heel erg in de buurt, maar als ik er kom dan sla ik gelijk goed in! Veel dingen kun je hier veel goedkoper kopen dan in de gewone supermarkt (denk aan: linzen, couscous, kruiden, kikkererwten etc) en als je dit, net als ik, regelmatig eet kun je heel veel geld besparen door daar eens boodschappen te halen!

bespaartips3

  • Kook extra! Van sommige gerechten (bijvoorbeeld pastasaus) is het bijna geen extra werk om een dubbele portie te maken. Deze portie kun je invriezen, en als je eens een keer geen tijd hebt om te koken, of geen inspiratie hebt om iets te verzinnen, heb je in een handomdraai toch een lekkere en gezonde maaltijd op tafel staan!
  • Neem een boodschappenlijst mee. Ik hoor van mensen om me heen echt vaak dat ze zonder lijstje gaan winkelen. Ik snap echt niet hoe dat kan, ik ben mijn lijstje wel eens vergeten en kom dan echt met nog geen derde thuis van wat ik zou moeten hebben…ik onthoud dat echt niet! Dus voor mij is een lijstje echt een must! Maar wat een ander voordeel is, is dat je geen onnodige dingen meeneemt, die ook weer extra geld kosten.

Ik denk dat dit wel de belangrijkste tips zijn, zoals ik al zei: misschien vind je niet alles even handig of prettig, het is voor iedereen weer anders…maar ik hoop dat je er wat aan hebt gehad! Op mijn blog zul je ook regelmatig ‘budget-recepten’ vinden, die vriendelijk zijn voor de portemonnee! Als je verder nog vragen of tips hebt, laat dan een reactie achter of stuur me een berichtje!

Deel deze post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *